Turkiet kallade under fredagen upp Danmarks ambassadör Danny Annan till utrikesministeriet i Ankara för att överlämna en protest. Det skriver den turkiska nyhetsbyrån Anadolu och hänvisar till ”diplomatkällor”.

Anledningen är att den politiske aktivisten Rasmus Paludan planerar elda upp en koran utanför Turkiets ambassad i Köpenhamn. Koranbrännandet sker som markering mot att Turkiet blockerar Sveriges Nato-inträde.

Turkiet fördömer Paludans tilltag, kallar det ”oacceptabelt” och menar att det rör sig om ett hatbrott. Det framfördes till ambassadören att den turkiska regeringen förväntar sig att manifestationen inte kommer tillåtas.

Turkiets utrikesdepartement har inte nämnt den diplomatiska protesten, som framförts innan Paludan hunnit elda upp koranen utanför ambassaden, på sin hemsida.

”Starkt avvikande åsikter”

Danmarks utrikesminister Lars Lökke Rasmussen betonar för danska TV2 att Danmark och Turkiet har goda relationer och kommer fortsätta ha det.

– Den här händelsen förändrar inte det. Vår uppgift nu är att prata med Turkiet om hur det fungerar i Danmark med vår öppna demokrati. Att det är skillnad mellan Danmark som land – och vårt folk som sådant – och enskilda människor som har starkt avvikande åsikter, säger han.

Paludan har sagt att han kommer elda koraner utanför den turkiska ambassaden varje fredag så länge Turkiet inte släpper in Sverige i Nato.

LÄS ÄVEN: Paludan: Jag eldar koranen så länge Erdogan blockerar svenskt Nato-medlemskap