Sveriges Turkietambassadör Staffan Herrström kallades under måndagen upp till det turkiska utrikesdepartementet för en formell protest. Det rapporterar flera turkiska medier.

Bakgrunden är att Rojavakommittéerna, en supportergrupp för terrorstämplade PKK, under helgen demonstrerat utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Bland annat har PKK-aktivisterna med hjälp av en projektor projicerat olika budskap på ambassadens fasad.

Rojavakommittéerna uppmärksammades i somras när de på samma sätt projicerade PKK-symboler på stadshuset i Stockholm. Den dåvarande S-regeringen kallade aktionen för ”en medveten och illvillig påverkanskampanj med tydligt mål att förhindra Sveriges anslutning till Nato”.

LÄS MER: PKK-symboler på byggnader i Stockholm – Turkiet rasar

Turkiet fördömer att PKK-aktivister tillåts projicera politiska budskap på den turkiska ambassadens fasad. Enligt internationell rätt är Sverige skyldigt att skydda andra länders ambassaders ”värdighet”.

Den turkiska regeringen kräver att Sverige identifierar de ansvariga för aktionen och vidtar nödvändiga åtgärder mot dem. Den diplomatiska markeringen uppges komma i ett känsligt läge av Sveriges förhandlingar om Nato-medlemskap.