Mycket talar för att Sverige kommer att ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato. S-regeringen, som har bollen, har ännu inte lämnat definitivt besked men väntas säga ja inom kort. Natoplanerna kan dock komma att grusas av Turkiet. Där vill man inte se Sverige som medlem och kan genom ett veto stoppa ansökningsprocessen.

Det är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som nu tar till orda om vad hans regering tycker om att Sverige blir medlemr i Nato. Medan ett flertal västländer förhåller sig varmt välkomnande ser Turkiet ”inte positivt” på ett svenskt medlemskap.

– Skandinaviska länder är som ett vandrarhem för terrorister, förklarade Erdogan vid en pressträff för internationella journalister i huvudstaden Ankara.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson gick med på kurdkrav inför omröstning

Natos generalsekreterare, norske socialdemokraten Jens Stoltenberg, har lovat Sverige en snabb ansökningsprocess. Men i stället kan det bli ett tvärstopp. Detta om Natolandet Turkiet lägger in sitt veto, vilket man har rätt att göra.

Att islamistiska Turkiet som under Erdogans styre blivit allt mindre demokratiskt och alltmer teokratiskt är med i Nato har anförts som ett starkt argument för Sverige att inte gå med. Kritiken nu mot Sverige som fristad för våldsbejakande islamister och att det i stället är ett svenskt medlemskap som bör ifrågasättas vänder på perspektivet.

Erdogan vill heller inte se Finland som medlem i Nato. Detta med samma motivering som mot Sverige.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: M-politikern som vill se Paludan död är krigsförbrytare – deltog vid politiska mord