nato-turkiet

475847394d347339 / © Raimond Spekking

InrikesUtrikes

Turkiet kräver svenska lagändringar för Nato-medlemskap

Publicerad 6/1/2022
Annons

Sedan Sverige och Finland skickat in varsin ansökan till försvarsalliansen Nato har Turkiet obstruerat att dessa går vidare. Nu ställer man krav på lagändringar i de båda länderna.

Tidigare har Turkiet anklagat Sverige för att bland annat vara en fristad för terrorister, främst tillhörande den av USA, EU och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK, men även den syriska grenen YPG.

LÄS ÄVEN: Turkiet: Flera S- och V-politiker i Sverige är terrorister

I en intervju med statligt ägda Anadolu Agency på tisdagen kom Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu med nya krav om att Sverige behöver ändra sina lagar.

– Finland och Sverige borde ändra sina lagar om det behövs för att möta Turkiets krav och vinna stöd för att gå med i Nato, sade han och upprepade hotet om att lägga in sitt veto mot att ansluta länderna, rapporterar Reuters.

Stoppat stöd för terrorism

Enligt Cavusoglu har man gett de svenska och finska delegationerna som besökt Ankara dokument där man beskriver Turkiets krav och han förväntar sig nu att länderna ska ta itu med de terrorrelaterade säkerhetsproblemen.

– Är våra krav omöjliga? Nej. Vi vill att de ska stoppa sitt stöd för terrorism, sade Cavusoglu i intervjun och tillade att de var medvetna om att vissa av kraven kräver att lagar ändras.

LÄS ÄVEN: Ann Lindes feministattack mot Turkiet kan spoliera svenskt Natomedlemskap

– De [Sverige och Finland] uttryckte det så här: ”eftersom vi är långt borta från regioner med terrorister är våra lagar utformade utifrån det” Ja, då måste du ändra dem, sade Cavusoglu och menade att det i Sverige är lagligt för vem som helst, inklusive terrorister, att demonstrera och organisera sig – då krävs en lagändring.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons