chora
Utrikes

Turkiet: Kyrka från 300-talet konverteras till moské

Publicerad 8/22/2020
Annons

När en turkisk domstol nyligen beslutade att Hagia Sofia skulle konverteras från museum till moské väckte det stor uppmärksamhet. Nu är det Chora-kyrkan i Istanbul som även den ska göras om till moské.

Choramuseet, eller Den helige frälsarens kyrka, är en medeltida bysantinsk grekisk-ortodox kyrka som började byggas på 300-talet och på 1400-talet gjordes om till moské. Sedan 1945 har den dock varit ett museum, men ska nu alltså åter igen bli moské.

Konverteringen till moské meddelades via ett presidentdekret publicerat på fredagen. I detta står att Diyanet, en statlig myndighet som administrerar landets moskéer, nu tagit över byggnaden och att den snart kommer öppnas för muslimer.

LÄS ÄVEN: Erdogan närvarade vid första fredagsbönen i Hagia Sofia

Att kyrkans status som museum påstås vara olagligt beslutades redan i november 2019 av Turkiets högsta administrativa domstol, men det var först i och med dekretet som beslutet gick igenom.

Även Hagia Sofias status som museum påstod man var olagligt då det beslutades att konvertera katedralen från 500-talet till moské. Liksom Chora-kyrkan gjordes den om till moské på 1400-talet och blev museum 1935.

Då ottomanerna tog över kyrkan täckte man över dess många konstverk, något som restaurerades då den blev museum.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
859”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons