Människorättsorganisationer vittnar om att Turkiet återigen samlar stora grupper av ekonomiska migranter och uppmanar dem att bryta sig in i Grekland. Enligt grekiska myndigheter försöker Turkiet medvetet skicka coronasmittade migranter till EU.

I februari rapporterade Samhällsnytt om att Turkiet skickat horder av migranter till det grekiska gränsområdet. Under ett par månader belägrades området av tiotusentals migranter som bussats dit av turkiska myndigheter. Turkisk polis och militär filmades när de sköt tårgas mot grekiska gränsvakter samt när de rev ner stängsel längs gränsen för att underlätta migranternas intåg.

Den 27e mars satte plötsligt turkiska myndigheter migranternas tält i brand och tvingade dem ånyo in i bussar. Denna gång gick färden bort från gränsen. Anledningen visade sig vara att EU, pressat av coronakrisen, dagen innan erbjudit ytterligare 3 miljarder Euro till Turkiet, alltså strax över 32 miljarder kronor, för att röja problemet ur vägen.

Kort efter sa den turkiske inrikesministern, Süleyman Soylu, i en intervju i den turkiska TV-kanalen NTV att: ”När coronaviruspandemin är över kommer vi inte att hindra några migranter som vill återvända till den grekisk-turkiska gränsen i Pazarkule”.

Uppenbarligen väntar dock inte Turkiet på att epidemin ska ebba ut utan har redan satt igång processen.

Corona bland migranterna

Efter att corona upptäckts bland migranterna placerades många av dem i särskilda karantänförläggningar i Turkiet, rapporterar DN. I dag är antalet smittade i Turkiet cirka 70.000 och över 1.500 har avlidit. Hårda reserestriktioner har införts och i 30 provinser råder i princip utegångsförbud.

Under påsken rapporterade grekiska medier att stora grupper av migranter återigen körts i bussar från karantänläger till en kuststräcka nära den grekiska ön Lesbos. Uppgifterna bekräftas av Josoor International, en österrikisk människorättsorganisation.

”Bussarna körde migranterna till kusten utan några myndighetspersoner ombord, bara två förare per buss. Förarna var tillsagda av polisen att släppa av migranterna längs kusten så att de kunde ta sig över”, skriver organisationen på sajten Euractiv. Vidare bekräftar de att migranterna används som verktyg av den turkiska regeringen och säger även att många av migranterna inte egentligen vill lämna Turkiet.

Turkiet provocerar och testar Greklands gränser

Det grekiska försvarsdepartementet fruktar att Turkiet medvetet vill sända coronasmittade migranter över gränsen, som en form av biologisk krigföring. Greek Reporter skriver att den grekiska flottan, kustbevakningen och Frontex står redo att stoppa alla båtar med migranter som inkräktar på grekiskt vatten. Sirener, varningsskott, vattenkanoner och högtalare kommer användas för att förmå båtarna att vända om.

Greklands biträdande migrationsminister, Giorgos Koumoutsakos, uppmanar EU att ta de turkiska hoten på allvar.

”Vi har länge varnat om uttalanden från turkiska ledare som hotar med att öppna gränserna. Detta måste tas på allvar. Det är uppenbart att det handlar om utpressning och uttalandena har upprepats under snart ett års tid”, säger Koumoutsakos till Euractiv. Till Greek Reporter har Koumoutsakos även sagt att ”alla migranter som lyckas ta sig över gränsen kommer sättas i karantän”.

Turkiet provocerar och testar Greklands gränser även på andra vis. Under långfredagen kränkte turkiska stridsflygplan grekiskt luftrum hela 48 gånger, rapporterar Greek City Times. Grekiskt flygvapen mötte upp och motade bort inkräktarna varje gång.

authorimage