Från årets början har Turkiet utvisat 97 448 migranter. Det är en ökning på 149 procent jämfört med samma period i fjol. Drygt hälften består av afghaner.

Medan säkerhetsåtgärderna utökas vid Turkiets gränser för att bekämpa illegal invandring, utvisas migranter som tagit sig in i Turkiet illegalt. Detta sker via charter- och reguljärflyg.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här skickar Turkiet migranter mot Europa

Senast var det 227 afghaner som hållits i förvar som skickades tillbaka till Afghanistan. Enligt siffror från inrikesministeriets direktorat för migrationshantering var detta den 213:e chartrade flygningen till Afghanistan sedan början av 2022.

55 500 afghaner

Sedan början av året har totalt 55 502 afghanska medborgare återförts till sitt land. 11 025 migranter har också återförts till Pakistan.

Jämfört med samma period föregående år har utvisningar av afghanska medborgare ökat med 206 procent. Sedan 2010 har landet utvisat 422 957 illegala migranter.

LÄS ÄVEN: Turkiet öppnar gränsen till EU igen

President Recep Tayyip Erdoğan och höga turkiska tjänstemän har ofta påpekat att Turkiet ”inte har någon som helst skyldighet att vara en fristad för afghanska flyktingar”. Man har också gjort klart att landet inte kommer att bära bördan av de migrationskriser som följs av tredjeländers beslut.