erdogan

Kremlin.ru, CC BY 4.0

Inrikes

Turkiet öppnar enbart för finskt Natomedlemskap – terroristernas Sverige osäkert

Publicerad 10/7/2022
Annons

Enligt den turkiske presidenten kan Finlands Natoansökan få ett snabbare ja än Sverige. Skälet ska vara att man ser Finland som ett ett land där terrorister inte kan röra sig fritt som i Sverige.

På torsdagen samlades flera världsledare i Prag för ett toppmöte. På kvällen mötte avgående statsminister Magdalena Andersson (S) den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan. Andersson beskrev mötet som ”en bra dialog”, dock man inte ha diskuterat Turkiets ratificering av Sveriges medlemskap i Nato.

LÄS ÄVEN: Svenskt Natomedlemskap i fara – Erdogan hånades i SVT

När det var dags för Erdogans pressträff gavs en annan bild av läget.

– Jag har inte talat med den svenska statsministern inom ramen för det här mötet. Jag väntar på den nya statsministern, sa han.

Han ska bara ha talat med Andersson under en kort stund vid sidan om det officiella mötet.

– Så länge som terroristorganisationer demonstrerar på gatorna i Sverige och så länge som det finns terrorister i det svenska parlamentet så kommer det inte att bli en positiv inställning från Turkiet.

Grönt ljus för Finland

Samtidigt öppnar han för att det kan gå desto snabbare för Finland.

LÄS ÄVEN: Erdogan: Sveriges riksdag infiltrerat av terrorister

– För Finland är inte ett land där terrorister rör sig fritt. Nato kommer att behöva ta ett beslut – om de gör det på ett sätt som är till fördel för Finland så kommer vi naturligtvis att göra allt som krävs av oss, sa Erdogan.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons