songardronare

Drönaren Songar. Foto: Asisguard

Utrikes

Turkiet skaffar militärdrönare utrustade med maskinvapen

Publicerad 12/16/2019
Annons

Turkiet blir det första landet som införskaffar en drönare utrustad med maskinvapen.Drönaren kan träffa måltavlor med hög precision, enligt skaparna bakom utrustningen. Turkiet ska få leveransen med den första drönaren i slutet av december, alltså inom några veckor.

Drönaren väger 25 kilo och är utrustad med åtta roterande blad för att den ska kunna flyga omkring i luften. Maskinvapnet är laddat med 200 omgångars ammunition och kan skjuta iväg enskilda skott eller skurar med 15 skott.

Den nya drönaren heter Songar och är framtagen av den Ankara-stationerade elektronikfirman Asisguard. Songar är den första i sitt slag som är utrustad med ett skjutvapen och som är redo att användas. Andra länder och grupper har sedan tidigare drönare som är kapabla att släppa granater.

Skaparna har avlägsnat fysiska svårigheter

Asisguards drönare har tagit med svårigheterna för en drönare, som att lyckas få rätt vinkel och bakåtstuds efter avlossade skott – i sina beräkningar. Songar är utrustad med två speciella system. Sensorer, inklusive kameror och en laseravståndsmätare, används för att beräkna avstånd, vinkel och vindhastighet och för att lista ut vart man ska sikta.

Det andra systemet är en uppsättning robotarmar som flyttar maskingeväret för att kompensera för den tillbakastudsande effekten man får efter avlossade skott.

Drönarens maskinvapen har hög precision

Asisguard hävdar att Songar har en noggrannhet som motsvarar att träffa ett område på 15 centimeter från 200 meter. Det är tillräckligt korrekt för att varje kula ska träffa ett mål av mänsklig storlek inom det avståndet. En mänsklig drönarpilot väljer ut målet genom att sätta korshårssikte på det med en skärm på en fjärrkontroll.

De menar även att drönaren snart kommer kunna träffa från 400 meters håll.

Farligt om väpnade grupper tar efter

Drönare är extremt svåra att stoppa. I samband med att den första versionen av Songar släpps har en oro uppstått för att väpnade grupper kan kopiera tekniken och producera sina egna improviserade versioner. Det säger Robert Bunker vid US Army’s Strategic Studies Institute i Pennsylvania.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons