Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, meddelade i veckan and hans regering avser återföra minst en miljon syrier tillbaka till sitt hemland. Återvandringen ska ske på frivillighetsbasis och i samarbete med Syrien och internationella organisationer.

Erdogan tillkännagav planerna i ett videomeddelande, inspelat i samband med invigningen av ett bostadsprojekt i provinsen Idlib, i nordvästra Syrien. Där har tusentals prefabricerade bostäder upprättats för att ta emot de som vill återvända till landet.

Sedan starten av det syriska inbördeskriget, 2011, är Turkiet det land som tagit emot flest syriska asylsökande. Cirka 3,7 miljoner syriska medborgare tog sig till Turkiet, av de har cirka 500 000 återvänt sedan 2016, enligt en rapport från EU- finansierade InfoMigrants.

LÄS ÄVEN: Regeringen uppmanas avgå efter fiaskot med korankravallerna

Över en kvarts miljon syrier i Sverige

Enligt stiftelsen The Global Village befinner sig åtminstone 250 000 syrier i Sverige. Det är fler än antalet invånare i Sveriges fjärde största stad, Uppsala. Mindre än hälften av dem arbetar och endast en tredjedel är självförsörjande uppger Ahmed Abdirahman, stiftelsens vd och grundare, i rapporten Fakta för förändring, från augusti 2021.

Under 2019 beviljades totalt cirka 75 000 personer svenskt medborgarskap. Nästan 40 procent av dem var syrier. Trots att få av syrierna arbetar är det en grupp som röstar i hög grad. 2018 låg det totala valdeltagandet i Sverige på 87 procent, bland syrierna ungefär 75 procent, enligt rapporten.

LÄS ÄVEN: Ryssland rekryterar syrier för kriget i Ukraina

Danmark var först med att sända hem syrier

I början av mars 2021 blev Danmark det första EU-landet att börja skicka hem syrier som åtnjutit tillfälliga uppehållstillstånd. Detta sedan man bedömt att området kring den syriska huvudstaden Damaskus är tillräckligt säkert för att kunna återvända till.

– När förhållandena i hemlandet förbättrats bör en före detta flykting återvända hem och återetablera ett liv där, sa Danmarks migrationsminister Mattias Tesfaye i ett uttalande .