På tisdagen meddelade Turkiet att det är omöjligt att släppa in Sverige i Nato. Landets utrikesminister hänvisar till Rasmus Paludans koranbränning och säger att det hela var en provokation.

Nyligen meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att ”Nato-processen har gjort uppehåll”. Nu har även Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu kommenterat saken.

LÄS ÄVEN: Erdogan hotar med olika Natobesked för Sverige och Finland

Enligt den turkiske utrikesministern är det inte möjligt att släppa in Sverige. Först måste Sverige uppfylla sina förpliktelser och därefter kan Turkiet öppna för att delta i ett nytt möte.

– Men det är omöjligt för oss att ratificera Sveriges ansökan. Koranbränningen var en provokation som inte kommer ta oss någonstans. Det kan bara leda till kaos, säger Çavuşoğlu enligt Yle.

Ungern kritiserar koranbränning

Även Ungern kritiserar Sverige och statsminister Ulf Kristerssons (M) uttalanden efter koranbränningen. Landets utrikesminister Péter Szijjártó sa att Sverige ”måste skärpa sig efter den oacceptabla koranbränningen” om man vill få sin Natoansökan godkänd.

– Att säga att bränningen av en helig bok är en del av yttrandefriheten är rena rama dumhet. Kanske Sveriges regering borde bete sig annorlunda än så om de vill säkra Turkiets stöd, säger Szijjártó.

LÄS ÄVEN: Paludan: Jag eldar koranen så länge Erdogan blockerar svenskt Nato-medlemskap