På onsdagen bekräftade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att man tillsammans med syriska rebellstyrkor inlett offensiven mot ”PKK-, YPG- och IS-terrorister” i norra Syrien under namnet ”Fredens vår”. Enligt kurdisk milis råder stor panik bland befolkningen.

Det var efter att den amerikanske presidenten Donald Trump beslutat att dra tillbaka USA:s kvarvarande soldater från området som Turkiet inledde operationen.

Trump menar att USA:s inblandning i de ”ändlösa krigen” i Mellanöstern, konflikter som pågått i hundratals år, måste få ett slut och att det är upp till berörda parter att själva lösa konflikten. Kritiken mot beslutet går främst ut på att kurderna, som länge ansetts som USA:s främsta allierade i Syrien, stridit framgångsrikt mot Islamiska staten och nu ser man tillbakadragandet som en kniv i ryggen.

Samtidigt har Trump varnat Turkiet för att gå hårt åt landets ekonomi ifall man skulle göra något som inte anses humant – en varning som Turkiets vice president Fuat Oktay avfärdat med att de ”inte böjer sig för hot”.

I Turkiet betraktas Folkets försvarsenheter, YPG, som en terrororganisation i samarbete med Kurdistans arbetarparti, PKK, även dom terrorstämplade. Under USA:s strider mot Islamiska staten har man samarbetat med och stött YPG, som man också konstaterar hjälpte med att krossa IS.

På onsdagen uppgav en representant för den turkiska regeringen att YPG har två val: att hoppa av eller upphöra med att störa Turkiets strider mot IS.

Från syrisk sida fördöms Turkiets ”aggressiva beteende”.

Samtidigt vädjar Syriska demokratiska styrkorna, SDF, till världssamfundet för att undvika en humanitär katastrof.