nato-turkiet

475847394d347339 / © Raimond Spekking

Utrikes

Turkiets uppmaning: Res inte till Europa och USA

Publicerad 1/29/2023
Annons

Turkiets relation till västvärlden fortsätter att förändras. I flera uttalanden varnar nu Turkiet för resor till Europa och USA. I USA är det, enligt landet, risk för ”verbala och fysiska attacker mot utlänningar och rasistiska handlingar”.

I varningen för Europa fokuserar man mer på religion och då särskilt islam. Turkiets utrikesdepartementet menar att det skett en ökning av ”antiislamska, främlingsfientliga och rasistiska handlingar”, rapporterar turkiska medier.

De uppmanar invånare som ändå planerar att resa till europeiska länder att undvika platser för demonstrationer.

Ambassader varnar för hämnd mot västlänningar

Olika länders ambassader i Turkiet har också utfärdat varningar – åt andra hållet. Det är bland andra Tysklands, Frankrikes och USA:s ambassader som varnar för att terrorister i landet ska utföra ”hämndattacker” mot västlänningar. Därför uppmanar de sina medborgare som bor eller befinner sig i Turkiet att undvika folksamlingar.

Sveriges, Norges och Danmarks ambassader i Turkiet manar sina medborgare till försiktighet i landet. Det på grund av den hotfulla stämning mot västlänningar som nu finns i Turkiet.

Situationen har sin bakgrund i Sveriges och Finlands infekterade ansökan om medlemskap i Nato. Risken för ”hämndattacker” har uppstått efter Rojavakommitéernas upphängda docka som skulle föreställa Turkiets president Erdogan och yttrandefrihetsaktivisten Rasmus Paludans koranbränningar i Stockholm och Köpenhamn.

LÄS ÄVEN: Nils Funcke om konsulatets idiot-lapp: ”Direkt olämpligt”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
443Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons