EU vill ge motsvarande 40 miljarder kronor till Turkiet med president Recep Tayyip Erdoğans i spetsen. Syftet är att förmå Turkiet att stoppa syriska migranter som vill ta sig till EU. Ytterligare miljarder föreslås även skänkas till Jordanien, Libanon och Syrien.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har vid flera tillfällen varnat för att Turkiet använder hotet om att släppa lös syriska migranter i EU i utpressningssyfte.

– Vi får inte låta oss utpressas av Turkiets president Erdoğan. I hans land förföljs politiska dissidenter, journalister arresteras och Turkiet försöker använda flyktingar och migranter som vapen. Det finns alltid flera sätt att göra saker, ett sätt är samarbete, ett annat är genom påtryckningar. EU har många sätt att sätta press på Erdogan. Vi bör överväga det, sa Kurz i början av 2020.

LÄS ÄVEN: Turkiet manar återigen migranter att storma EU:s gränser

EU verkar dock åter ha fallit till föga inför vad många ser som Erdoğans utpressning. Nu planeras nämligen ett nytt miljardstöd till Turkiet för att landet inte ska översvämma EU med, vad Sveriges Radio uppger är flyktingar. Enligt Alarabiya News befinner sig över fyra miljoner syrier i Turkiet.

Använder migranter i utpressningssyfte

I början av 2020 skrev Samnytt om hur turkiska myndigheter forslade tusentals migranter till den grekiska gränsen. Området belägrades och många tog sig över gränsen och vidare in i EU.

Redan dagen efter att EU lovat Turkiet ytterligare tre miljarder euro i bistånd brände turkiska myndigheter ned lägret och forslade bort migranterna till andra delar av landet.

Denna gång rör det sig om 3,6 miljarder euro, vilket motsvarar nära 40 miljarder kronor som ska tas från EU:s budget. Betalningarna ska pågå fram till 2024. Detta tillskott är utöver de nära 66 miljarder kronor som EU redan åtagit sig betala till Turkiet 2016 fram till 2022.

Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande, hävdar i ett uttalande att relationerna mellan EU och Turkiet förbättrats på senare tid.

Tiotals miljarder i skattepengar från EU till Jordanien, Libanon och Syrien

Ytterligare motsvarande 24 miljarder kronor av de europeiska skattebetalarnas medel föreslås slussas till Jordanien, Libanon och Syrien. Detta i förhoppning om att förmå länderna att ta emot och behålla sina medborgare som inte har giltiga skäl att få uppehållstillstånd i EU, uppger Bloomberg.

Enligt Alarabiya News ska pengarna inte gå till ländernas regeringar utan till olika så kallade humanitära projekt. Dessa sköts ofta av olika icke-statliga organisationer (NGO) – flera dylika hjälporganisationer har samtidigt avslöjats vara korrupta och vissa sysslar även med migrantsmuggling.

Erdoğan anklagades så sent som i förra månaden för kopplingar till turkisk maffia, något som Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: Turkisk militär smugglar migranter till Grekland