Europeisk lag bör inkludera islamofobi. Det hävdar Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu och gör en jämförelse med Förintelsen. ”Det finns inget skäl att återuppleva Auschwitz eller vänta på att muslimer ska avrättas i gaskammare som det judiska folket”, säger han till Anadolu Agency.

Turkiet höjer retoriken mot Europa och dess EU-ledare. Det senaste kravet kommer från den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu. För att komma tillrätta med de islamfientliga strömningarna i Europa måste EU-länderna lagstifta mot islamofobi.

– Vi måste säkerställa att islamofobi bokförs i den europeiska konstitutionen som ett lagbrott, säger Mevlut Cavusoglu och gör en parallell med Förintelsen:

– Det finns inget skäl att återuppleva Auschwitz eller vänta på att muslimer ska avrättas i gaskammare som det judiska folket.

Han påstod vidare att hattal, vilket är ett brott i Europa, fortfarande används av EU:s politiker, och pekade på bruket av anti-turkisk retorik och islamofobi för att vinna valet i Tyskland senast. Även journalisterna fick sig en slev av kritiken.

– Det finns ett annat problem: pressen i Europa. I dag ser vi tyvärr att europeisk press ansluter sig till eller smälter in med de populistiska strömmarna.

”Islam – fredens religion”

Mevlut Cavusoglu menade att icke-existerande terminologi som ”islamism” medvetet upprepas av europeiska politiker och media på ett sätt som gör att islam feltolkas.

– Det finns bara en islam och dess betydelse är fred, säger Cavusoglu.

Enligt statistik om islamofobi-relaterade brott för 2017, utförd av Ankarabaserade organisationen SETA, har en ökning skett i Europa. Totalt har 908 hatbrott mot muslimer rapporterats i Tyskland, 664 i Polen, 364 i Holland, 256 i Österrike, 121 i Frankrike, 56 i Danmark och 36 i Belgien.