polis politi norge oslo

Foto: Dickelbers / CC BY-SA.

Utrikes

Turkisk knarkbrottsling utvisas – har bott över 40 år i Danmark

Publicerad 6/11/2020
Annons

En 53-årig man har dömts i dansk domstol till fem års fängelse och utvisning. I motsats till Sverige ser man ingen förmildrande omständighet i att mannen bott lång tid i landet – det aktuella fallet över 40 år. Utvisningen sker också på livstid medan kriminella utlänningar som döms i Sverige ofta är välkomna tillbaka efter fem eller tio år. Det rapporterar danska Lokalavisen.

53-åringen beslogs redan 2016 med att ha överlämnat minst ett kilo amfetamin till en 42-årig kumpan på en bensinstation i Langå. Innan han kunde gripas lämnade han dock Danmark och höll sig undan rättvisan hos sina föräldrar i sitt forna hemland Turkiet.

En internationell arresteringsorder gick ut och i oktober 2019 dök mannen upp på en flygplats i Hamburg där han kunde gripas. Efter att i november ha utlämnats till Danmark ställdes han inför rätta och dömdes.

Åklagaren nöjd

Åklagaren i målet, Morten Rasmussen, förklarar sig nöjd med domslutet.

– Jag är mycket nöjd med domen och konstaterar att domstolen gått på åklagarens yrkande, särskilt vad gäller att följa invandringslagens regler om utvisning – även om han har varit lagligt bosatt i Danmark i mer än 40 år och som turkisk medborgare har ett särskilt skydd i nivå med EU-medborgare. Det sänder en signal om att hantering av narkotika i dessa mängder anses vara ett allvarligt hot mot grundläggande samhällsrelaterade problem.

Fler fall

Lokalavisen länkar också till en artikel om ett liknande fall från januari i år där en 27-årig man från Somalia utvisas efter att ha levt 20 år med sin familj i Danmark. Mannen dömdes för våldsbrott och förklarades icke önskvärd i landet trots stark anknytning.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons