I samband med den turkiska arméns bombningar av kurdiska mål i norra Syrien på söndagen var lägret Ayn Issa, tre mil från den turkiska gränsen, ett av målen. Där har nästan 1 000 IS-terrorister hållits fångna av kurdiskledda Syriska demokratiska styrkorna, SDF.

Enligt Sheikhmous Ahmed, chef för flykting- och migrationsdepartementet i kurdstyrda nordöstra Syrien, tog 785 kvinnor och barn – totalt 167 familjer – chansen att i samband med turkiska bombningar på söndagsmorgonen attackera vakterna med knivar och stenar. Enligt uppgifter från SDF fick de hjälp av en turkstödd milisgrupp som fritog dem. Innan de flydde satte kvinnorna eld på lägret.

Ayn Issa var ett av de största lägren med tillfångatagna IS-familjer. Flertalet var utländska familjer men här fanns även irakier och syrier.

Efter Turkiets offensiv har Islamiska staten blivit mer aktiva. I fredags ska terrorgruppen ha legat bakom en bilbomb i den största kurdkontrollerade staden al-Qamishli. Attentatet möjliggjorde att ett flertal tillfångatagna IS-terrorister kunde fly även där.

Enligt den turkiske presidenten Erdogan är uppgifterna om flyende IS-terrorister ”desinformation” och man avser att genomföra militäraktionen vad omvärlden än säger och tycker.

LÄS ÄVEN: Turkiets offensiv mot kurdiska mål i Syrien har inletts

Efter att de sista kvarvarande amerikanska soldaterna togs hem nyligen fick SDF ensamma ta över bevakningen av fängelser med 11 000 IS-terrorister och läger med 70 000 IS-familjer.

Enligt uppgifter ska 130 000 personer vara på flykt undan den turkiska militärens härjningar.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har motiverat tillbakadragandet från Syrien med att USA måste sluta blanda sig i Mellanösterns ”ändlösa krig” och konflikter som pågått i flera hundra år, något som bara gör situationen ännu värre.

Samtidigt varnar han Turkiet för stränga ekonomiska sanktioner och på ett kampanjmöte i helgen berättade han att den amerikanska regeringen kommer skicka nödhjälp värt en halv miljard kronor till kristna och andra minoriteter i området.