militär plan f16
Utrikes

Turkiska jaktplan trakasserade helikopter med grekiska militärchefer

Publicerad 5/4/2020
Annons

På söndagsförmiddagen dök två turkiska jaktplan upp då Greklands försvarsminister Nikolaos Panagiotopoulos och arméchef Konstantinos Floros var på väg till utposter i Egeiska havet i en helikopter. Incidenten resulterade i ett fördömande av det grekiska försvarsministeriet.

Utposterna ligger nära Turkiet men grekerna var hela tiden inom grekiskt luftrum. När F-16-planen dök upp flög de sida vid sida med helikoptern och gjorde då och då farliga manövrar nära den.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här stoppar grekiska flottan turkiska båtar med illegala migranter

Kort därpå flög de båda planen åter igen in över grekiskt territorium. Först då grekiska jaktplan dök upp försvann de.

Sticker ut

Turkiska kränkningar av grekiskt luftrum är långt ifrån något nytt. Denna senaste incident sticker dock ut på grund av det osedvanligt aggressiva och provocerande beteendet inför Greklands högsta militära ledare.

Det grekiska försvarsministeriet fördömde incidenten.

– Det här är ytterligare en oacceptabel handling som ännu en gång bekräftar Turkiets negativa roll i regionen, insisterande på anakronistiska uppfattningar om internationella relationer.

LÄS ÄVEN: Turkiska skepp försöker smuggla migranter till Europa

Man uppmanar Turkiet att träda in i 2000-talet.

Turkiska expansionsdrömmar

Den turkiske presidenten Erdogan har länge talat om sina ambitioner om ett ”blått hemland” för Turkiet vilket innebär territoriell expansion med kontroll över öarna i det östra Egeiska havet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons