I sociala medier cirkulerar bilder som visar islamistiska reklamskyltar i Turkiet. På dessa citeras en koranvers med uppmaning att inte ha judar och kristna som vänner utan istället följa Allahs guidning.

Turkiet är enligt den egna regeringen ett land bestående av 99 procent muslimer. Ett särskilt starkt islamiskt fäste i landet är Konya-provinsen, i vilken president Recep Tayyip Erdogans islamistiska parti AKP också är som starkast med cirka 70 procent av rösterna.

LÄS ÄVEN: Turkiet hotar med att släppa loss en ny migrationskris

Tidigare i veckan uppmärksammades området på Twitter och av den konservativa nättidningen Voice of Europe för en islamistisk reklamkampanj på gatorna som uppmanar muslimer att inte omge sig med kristna och judiska vänner.

Bildsättningen visar blodstänk intill ett kors och en davidsstjärna och reklamtexten är citerad ur koranen:

TROENDE! Välj inte judar och kristna till era bundsförvanter – de stöder och skyddar varandra – och den av er som söker deras stöd och skydd blir en av dem. Allah vägleder inte de orättfärdiga.

LÄS ÄVEN: Salvini avvisar kategoriskt Turkiet som medlem i EU

”Turkiet är Iran nummer två”

I sociala medier är det många som har reagerat på reklamskylten, vilket lett till att kampanjen har plockats ned.

En talesperson för kommunstyret i Konya uppges ha meddelat att Erdogans parti AKP i inte står bakom reklamen. Samtidigt möter partiet anklagelser för att vara på väg att förvandla Turkiet till ”Iran nummer två”.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”