Under de senaste dagarna har den grekiska flottan observerat ett flertal turkiska fartyg som förberett smuggling av illegala migranter till de grekiska öarna.

I Aten är myndigheterna bekymrade över att ett scenario från mitten av mars är på väg att upprepas då ett lastfartyg som avgått från den turkiska staden Çanakkale gick på grund i hamnen Jia med nästan 200 migranter. Dessa flyttade man sedan till inlandet.

Man tror att ett eller två av fartygen ifråga under de kommande dagarna kommer försöka skeppa över migranter. För att förhindra detta har den grekiska flottan och kustbevakningen höjt beredskapen.

Ifall kustbevakningen inte lyckas stoppa de turkiska smugglarna kommer krigsfartyg från flottan att kallas in där man också befarar att turkisk kustbevakning och flotta kommer att delta i sammandrabbningarna.

Fler migranter på väg mot EU

Tidigare i april hotade Turkiet med att skicka fler migranter till gränsen till Grekland och EU så fort pandemin är över.

– När coronapandemin är över kommer vi inte att förhindra några migranter som vill tillbaka till den grek-turkiska gränsen i Pazar, sa den turkiske inrikesministern Süleyman Soylu.

Medan Grekland har lyckats hantera pandemin relativt bra hittills med endast 60 nya fall på lördagen och totalt 1 800, går det desto sämre för Turkiet där över 3 000 nya fall registrerades på måndagen med totalt 34 109 fall.