Som en del av den italienske inrikesministern Matteo Salvinis säkerhets- och migrationspaket skärs finansieringen till diverse organisationer som bistår migranter ned. Detta ska enligt fackförbundet Confederazione Generale Italiana del Lavoro, CGIL, ha lett till att omkring 5 000 personer som arbetat i dessa grupper nu fått sparken. Dessutom spår man att det totalt kommer handla om 15 000 mot slutet av året.

Det var för ett år sen som Matteo Salvini presenterade de nya lagarna som främst syftar till att öka säkerheten på Italiens gator.

LÄS ÄVEN: Salvini förklarar Italiens nya migrationslagar – och kastar en känga åt EU

Nyheten om nedskärningarna kommer bara månader efter att vänstergrupperna klagat över att deras vinster kommer att minska som ett resultat av de nya lagarna.

Så tidigt som 2016 avslöjades det att maffiagrupper tog pengar från den italienska staten för att driva asylboenden. De ska ha stoppat stora delar av pengarna i egna fickor och dessutom krävt migranterna på ”beskyddarpengar”. Så kallade icke-statliga organisationer har även avslöjats samarbeta med människosmugglare.

2018 erkände chefen för det största asylboendet i Italien att de öppna gränserna varit negativt för både italienare och migranterna själva.