Tusentals människor demonstrerade i Turkiet på torsdagen när den lovande politikern, tillika stora rivalen till president Recep Tayyip Erdogan, Ekrem Imamoglu dömdes till två och ett halvt års fängelse och ålades ett förbud mot att delta i politiska sammanhang.

På onsdagen dömdes Ekrem Imamoglu, 52, som i skrivande stund varken gripits eller fängslats ännu, för att ha ”förolämpat” offentliga tjänstemän. Detta då han 2019 kallade medlemmar av Turkiets högsta valråd för ”dårar” eftersom de ogiltigförklarade hans första seger i det årets val till borgmästare i Istanbul – efter att Erdogans styrande parti AKP vägrat att erkänna hans vinst. Ett omval krävdes, men omvalet ledde till att Imamoglu återigen kammade hem vinsten – med ännu större marginal.

Imamoglu är en affärsman som tillhör det oppositionella Republikanska folkpartiet (CHP). Hans seger i Istanbuls borgmästarval kom som en stor chock för det turkiska politiska systemet, särskilt efter omvalet då hans stöd ökade ännu mer. Hans anhängare och allierade ser den fällande domen som ett öppet försök att tvinga iväg en av Erdogans största rivaler från politiken.

Stora demonstrationer i landet

Efter Imamoglus dom på onsdagen inleddes protester över hela Turkiet. Hans anhängare viftade med bilder på Mustafa Kemal Ataturk, grundaren av det sekulära Turkiet vars prestationer systematiskt har undergrävts av den auktoritäre Erdogan.

Internationella ledare och människorättsgrupper har fördömt domen mot Imamoglu som en uppenbar politisk handling av Erdogan och hans parti. Det amerikanska utrikesdepartementet sade på torsdagen att det var ”djupt oroligt och besviket” över domen mot Imamoglu, som nu inväntar överklagande.

LÄS ÄVEN: Erdogan uppmanar till våld mot icke-muslimer: ”Vår Gud befaller oss att vara våldsamma mot de otrogna”