Efter att elva stycken hamstrar med covid upptäckts i en zoobutik i Hongkong kommer tusentals att avlivas som en försiktighetsåtgärd.

Beslutet att avliva omkring 2 000 hamstrar och andra smådjur ska enligt hälsominister Sophia Chan skydda allmänhetens hälsa efter att en zooanställd och en kund som hanterat hamstrar testat positivt med deltavarianten, vilken är sällsynt i Hongkong.

Chan medger samtidigt att det inte finns några belägg för att viruset kan smitta från husdjur till människa, men säger att man ändå kommer vidta försiktighetsåtgärder mot alla typer av smittspridning.

De elva smittade hamstrarna hade importerats från Nederländerna och myndigheterna uppmanar alla som köpt en efter den 22 december att lämna in dessa för att avlivas.

Omkring 1 000 djur från djuraffären i fråga och dess lager kommer att beslagtas och avlivas, och personal samt kunder har skickats för att testa sig. Hälsomyndigheterna har också utfärdad karantän för 150 personer som besökt butiken samt drygt 20 lageranställda.

Pussförbud

Ytterligare 1 000 hamstrar från dussintals andra zoobutiker i Hongkong kommer att avlivas och verksamheterna har beordrats att stänga ned tillfälligt. Import av små däggdjur stoppas.

Lantbrukschef Leung Siu-fai uppmanar allmänheten att inte pussa sina husdjur och att hålla sina hem rena. Samtidigt understryker man att husdjur under inga omständigheter ska överges på gatan.