putin-jiping-feat
Utrikes

Tusentals miljarder i Kina-obligationer gör Ryssland immunt mot sanktioner

Publicerad 3/2/2022
Annons

Motsvarande 1 500 miljarder kronor – så mycket bedöms Ryssland ha i tillgångar i form av kinesiska statsobligationer. Vladimir Putin anses personligen var god för lika mycket. Det gör landet i princip okänsligt för de ekonomiska sanktioner som nu vidtas från väst efter den ryska invasionen av Ukraina.

Siffran på ryska tillgångar i kinesiska obligationer kommer från Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) och citeras av bland andra det finansiella analysföretaget Bloomberg. Bedömningen av Putins personliga tillgångar görs av William ”Bill” Browder, tidigare världens största utländska investerare i Ryssland.

De statliga tillgångarna i kinesiska papper uppges förvaltas uppdelat på den ryska centralbanken och landets nationella väldståndsfond. Beloppen är så stora att den kan göra ekonomiska sanktioner från väst verkningslösa.

Det ryska innehavet uppges utgöra ungefär en fjärdedel av värdet på Kinas totala marknad för statsobligationer. Att Kina skulle följa EU:s och USA:s exempel och frysa ryska tillgångar är inte sannolikt då man valt att inte kritisera den ryska invasionen av Ukraina.

Obligationerna kan snabbt omsättas i reda pengar som en ”krockkudde” mot de strypta penningflöden som varje ekonomisk sanktion från väst kan medföra. Kina har också ett alternativt system till SWIFT, som Ryssland nu portats från, för internationell överföring av pengar.

Putin förmodligen världens rikaste man

I sammanhanget citerade Bloombergs har ett miljardärsindex som Bill Gates för närvarande toppar med en uppskattad förmögenhet på motsvarande 900 miljarder kronor. Världens rikaste person kan dock i verkligheten heta Vladimir Putin – den ryske presidenten tros vara dubbelt så rik som Microsoft-grundaren.

Det är den internationelle affärsmannen William Browder som i en intervju med amerikanska CNN gör den bedömningen. Han har stor erfarenhet av att investera i Ryssland.

– Jag tror att förmögenheten ligger på 200 miljarder dollar.

Det är enligt affärsmannen pengar som Putin under sina decennier vid makten har ackumulerat från skatteintäkter som inte spenderats sedvanliga offentliga utgifter. Kring beloppen råder dock väsentligt mindre transparens jämfört med Bill Gates miljarder.

– Allt kapital ligger i fastigheter, banker, schweiziska bankkonton, aktier och hedgefonder, förklarar Browder för CNN som i Sverige citeras av Affärsvärlden.

En del av pengarna som förvaltas åt Putin av regilojala oligarker kan ha kommits åt i samband med de vidtagna sanktionerna men ingen vet hur mycket eller lite av presidentens totala tillgångar det i så fall handlar om.

William Browder var tidigare världens största investerare i Ryssland. han hamnade dock sedermera i onåd hos Putin och dömdes 2013 till nio års fängelse av en rysk domstol för påstådda skattebrott. Ryssland har begärt honom utlämnad från USA men vid två tillfällen fått avslag på sin begäran.

Browder är även känd för att i kölvattnet av de händelserna skrivit boken ”Mitt krig mot Putin – den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons