I Norge uppmärksammas att tusentals personer har tvingats i karantän efter att ha besökt Sverige. Enligt den norska polisen har ”Sverige en annan smittbild än Norge”.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat att Norge har lågt förtroende för de svenska myndigheternas smittskyddsåtgärder i den pågående coronaepidemin. Landet som hittills har 6 740 bekräftat smittade varav 145 dödsfall har bland annat satt in polis och militär för att hålla gränsen mot Sverige.

LÄS ÄVEN: Norska gränsen patrulleras av militär – vill stoppa flyende svenskar

Det framgår att hela 2 300 norrmän har placerats i karantän efter att ha besökt Sverige under påskhelgen för att handla. Omkring 1 700 av dessa har stoppats vid Svinesund i Västra Götaland medan resterande har tagit sig över gränsen i Värmland och Dalarna, rapporterar SR.

Norsk polis registrerade resenärerna med namn och adress. Dessa personer ska nu befinna sig i karantän i 14 dagar – om detta inte efterföljs riskerar man böter.

”Sverige har en annan smittbild”

Enligt polischefen Pål Erik Teigen verksam i polisdistriktet Innlandet är det bekymrande att så många norrmän bryter mot de rådande reglerna för att besöka Sverige. Detta eftersom Sverige har en annan smittbild än Norge.

LÄS ÄVEN: Coronasmittan sprider sig i Sverige – men socialministern är inte oroad

authorimage