Mer än 3 000 personer som fått det nya covid-19-vaccinet från amerikanska Pfizer har fått allvarliga biverkningar. Särskilt allergiker uppmanas att vara extra försiktiga.

Det är statistik från den amerikanska myndigheten Centers for Disease Control and Prevention, CDC, som Fria Tider uppmärksammar där det framgår att 3 150 av de totalt 112 807 personer som fått den första av två doser har drabbats av en ”health impact event”.

Detta definierar CDC som att personer i fråga drabbas av en så allvarlig reaktion att denne blir ”oförmögen att utföra sina dagliga sysslor, oförmögen att arbeta eller behöver vård av läkare eller annan sjukvårdspersonal”.

LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten erkänner: Snabbframtaget corona-vaccin kan ha katastrofala biverkningar

Sandra Fryhofer, läkare som sitter i styrelsen för American Medical Association, förutspådde i november att många av de som tar den första dosen kommer vägra att ta den andra då de drabbas av obehagliga biverkningar.

– Vi måste verkligen göra patienterna medvetna om att det här inte kommer att vara hur enkelt som helst, sade Fryhofer.

LÄS ÄVEN: Var fjärde säger nej till vaccin mot corona

– De kommer att känna av att de har fått ett vaccin. De kommer förmodligen inte att må jättebra. Men de måste komma tillbaka och ta den andra dosen.

I början av december rapporterade Samhällsnytt om allvarliga biverkningar av Pfizers vaccin i Storbritannien där man gick ut med varningar till allergiker.

LÄS ÄVEN: Brittisk skepsis mot coronavaccin – en av tre kommer avstå