T.v. Skolstrejk vid Mynttorget. T.h. Klimat-Greta och EU:s ordförande Jean-Claude Juncker. Faksimil Twitter

Tusentals skolelever med klimatångest skolkade med Klimat-Greta

45 Shares

På fredagen höll Klimat-Greta en global demonstration tillsammans med skolkande skolelever runt om i världen.

Det var klockan 11.30 på fredagen som hundratals skolelever valde att strunta i sin skolgång och istället bege sig till Sergels torg i centrala Stockholm för att tillsammans med andra som har klimatångest tåga i en marsch mot Mynttorget i Gamla stan där flera tal hölls, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta nominerad till Nobels fredspris

Evenemanget som går under namnet ”Global strike for future” (Global strejk för framtiden) anordnades av den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg som under vintern har avslöjats vara en del av PR-experten och klimataktivisten Ingmar Rentzhogs kampanjbolag.

– Vi står inför en existentiell kris, den största mänskligheten någonsin stått inför, sade Greta inför de skolkande eleverna vid Mynttorget.

Enligt PR-arbetaren Thunberg har deras påverkansoperation resulterat i manifestationer på 2052 platser i 123 länder.

LÄS ÄVEN: SvD uppmärksammar affärerna bakom Greta Thunberg – två månader efter att de avslöjats
LÄS ÄVEN: Klimat-Greta portad från EU-parlamentet – högerledamöter ges skulden

View this post on Instagram

15 000 SKOLELEVER STREJKAR FÖR KLIMATET UTANFÖR RIKSDAGEN Just nu strejkar cirka 15 000 skolelever utanför Riksdagen i Stockholm. Samtidigt strejkar skolbarn i 123 länder på samtliga kontinenter. Över 2000 orter deltar, vilket lär vara den största manifestationen i världshistorien sett till antal deltagande platser. Nu skriver vi unga historia. Kampen fortsätter. ❤ PS. Följ gärna arrangörerna på @fridaysforfuture.swe #FridaysForFuture #klimatstrejk #climatejustice #climatestrike #schoolstrike #schoolstrike4climateaction #schoolstrike4climate #climate #climatejustice #skolstrejk #klimat #miljö #aktivism #activism #demonstration #manifestation #strejk #environment #globalclimatestrike #unga #youthforclimate #whateverittakes #protest #GretaThunberg #kampenfortsätter

A post shared by Fältbiologerna (@faltbiologerna) on

”Orsaken till krig och konflikt”
Inför manifestationen har flera personer uttryckt sin klimatångest. På SVT:s hemsida anordnades en klimatchatt i vilken en kvinna skrev att hon tror att ”klimathotet” är en av de största bidragande orsakerna till världens krig och konflikter. Även på Twitter har många engagerat sig i debatten. En person anser inte att man behöver bry sig om studiebidraget om planeten inte är frisk.

LÄS ÄVEN: Malena Ernman erkänner: professionell lobbyist bakom Klimat-Gretas strejk

45 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.