TV4-artister hade ”Fuck SD”-tröjor och uppmanade till hot mot SD-väljare – ”kul grej” tyckte programledaren

1.3K Shares

Duon Rebecca & Fiona är populära bland barn och unga som inte uppnått den mognadsålder som krävs för att rösta i politiska val. Det hindrade dock inte de två artisterna från att i sitt uppträdande i TV4:s Sommarkrysset till sin publik sprida hat mot Sverigedemokrater. Efter sändningen uppmanade man också sina fans att hota alla som tänkt rösta på SD.

Programledaren Gry Forssells kommentar till att det lätta underhållningsprogrammet förvandlades till en plattform för vänsterpolitiskt hat var att hon tyckte det var ”en kul grej” och ”ingenting att bli arg på”.

Inte heller den ansvarige TV4-producenten Johan Janrell är särskilt upprörd över de SD-fientliga hatbudskapen, utan nöjer sig med att allmänt konstatera att programmet inte ska vara en ”plattform för politiska utspel”. Janrell utvecklar inte huruvida han betraktar könsord, hatbudskap och hot som utspel.

Efter programmet uppmanade Rebecca & Fiona i sociala medier alla sina fans att ”hota alla ni känner” så att de inte röstar på Sverigedemokraterna. Hur många av duons fans som känner någon som är gammal nog att få rösta är dock oklart.

Rebecca & Fiona har tidigare deklarerat att de är vänsterpartister. Såvitt Samhällsnytt erfar har Vänsterpartiet inte gjort något uttalande där man tar avstånd från den hatiska attacken.

Kommenterat händelsen har däremot Sverigedemokraterna. Via sin kommunikationsavdelning klargör man att man är djupt kritisk till hur TV4 bagatelliserar politiskt hat, i synnerhet mot bakgrund av den framskjutna offentliga debatt som pågår just nu om hur unga människor på grund av hot och hat inte vågar vara öppna med vilket parti de röstar på.

Det var också ett ämne som M-ledaren Ulf Kristersson tog upp i sitt tal i Almedalen på söndagen som ett fenomen som gör honom ”förbannad”. Kristersson frågade sig hur det har kunnat bli så här.

 

1.3K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.