Efter de fruktansvärda attackerna i Vetlanda där 22-årige Tamim Sultani från Afghanistan oprovocerat högg ner sju svenskar rapporterar TV4 ömmande om en påstådd rädsla bland Sultanis landsmän. Ingen afghan intervjuas dock.

I inslaget, där inga afghaner själva tillåsts uttala sig, förmedlas gruppens påstådda fruktan i stället av Daniel Poohl, frontfigur inom vänsterextrema Expo, samt Daniel Berner från föreningen ”Kvar i Vetlanda”. Daniel Berner är utöver sitt ordförandeskap i föreningen även aktiv i Centerpartiet och ersättare i Kommunstyrelsen i Vetlanda kommun, en omständighet som inte nämns i TV4:s reportage.

”Sociala medier har fortsatt att översvämmas av hatiska kommentarer efter onsdagens händelser”, skriver TV4 och hänvisar i inslaget till att detta inte är en helt ovanlig reaktion i samband med brott där den misstänkte gärningsmannen är av utländsk härkomst.

Enligt Daniel Poohl på Expo är de som i sociala medier ventilerar sin frustration över massinvandringens konsekvenser rasister.

– Det beror i grund och botten på en rasistisk människosyn, säger han till TV4.

LÄS ÄVEN: SVT:s expert: Dåd som i Vetlanda naturlig del av samhället

Inslag även i SVT

Även statstelevisionen har producerat ett liknande inslag där Daniel Berner medverkar. Inte heller de nämner dennes engagemang i Centerpartiet. Att attackerna kan väcka vad SVT kallar ”flyktingkritiska” åsikter säger sig Berner inte kunna förstå.

– Jag kan nog inte ha någon förståelse för det. Att den misstänkte hade en identitet som afghan gör ju inte alla andra afghaner till förövare. Om det är en man eller en kvinna, en svensk, norsk eller afghan som utfört det så är det lika hemskt i vilket fall.

LÄS ÄVEN: Efter dådet: Statsradion orolig för nyanländas mående