Rapporter om invandrargäng som förnedringsrånar svenska skolbarn dugg tätt, liksom de om invandrarelever som hotar och attackerar lärare, uttrycker judehat och kallar svenska flickor för ”hora” på skolgården. Skolresultaten i invandrardominerade områden är så låga att de måste plockas bort för att inte dra ned Sveriges PISA-rankning. Men enligt TV4 och organisationen Friends överskuggas allt detta av den rasism man menar att elever med så kallad afrosvensk bakgrund upplever.

Snart är sommarlovet slut och en ny skoltermin börjar för alla barn i Sverige. Enligt TV4 är det något som nästan alla barn i landet ser fram emot – men för några är det med en klump i magen man återvänder till skolan.

Det är inte svenska pojkar rädda för förnedringsrån som åsyftas och inte de svenska flickor som vant sig vid att bli kallade för ”hora” om de inte klär sig mer skylande än vad det ofta varma tidiga höstvädret kräver vid skolstarten eller det dito soliga vårvädret när vårterminen går mot sitt slut.

Det är inte heller de elever med judisk bakgrund som TV4 vill lyfta fram – de som utsätts för ofta grov antisemitism från sina klasskamrater med ursprung i Mellanöstern. Den grupp som enligt kanalen och Maja Frankel, som titulerar sig generalsekreterare på aktivistorganisationen Friends, behöver vara i särklass oroligast nu när sommarlovet lider mot sitt slut är de som har afrikansk bakgrund.

Frankel menar dessutom att lärare och andra vuxna i skolan tycker att det är ok med rasism mot svarta. Annan mobbning håller man efter men för svarta elever är inställningen att de ”får skylla sig själva” hävdas i ett av de två inslag som TV4 samma dag ägnar åt frågan.

I ett av inslaget intervjuas också aktivisten Clara Norell. Hon är själv vit men mamma till det hon beskriver som ”två afrosvenska barn”. Hon menar att det svenska samhället är genomsyrat av ”rasistiska strukturer” mot svarta.

Norell har tidigare i år intervjuats av statsradions lokalavdelning P4 Kristianstad . I ett inslag där inga kritiska frågor ställs ger hon bland annat sitt stöd åt den marxistiskt rasidentitära rörelsen Black Lives Matter som kritiserats för att ha iscensatt våldsamma kravaller över hela USA och som nyligen skakades av en skandal när dess ledare visade sig ha använt mångmiljonbelopp av insamlande medel för att köpa lyxbostäder till sig själv.

Clara välkomnar att den rörelsen kommit också till Sverige med Aysha Jones i spetsen och hyllar det hon kallar ”starka svarta kvinnor” ”som har podcasts och tar stort utrymme”. Samnytt har tidigare granskat två av dessa, Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey, som driver podden ”Raseriet” och nyligen klargjorde att de inte vill ha något med vita människor att göra.

Vidare hävdar Clara att lärarna i skolan rasistiskt särbehandlar svarta barn och inte ger dem samma undervisning som vita barn. De svarta barnen drivs därför ut i ”utanförskap” med droger och kriminalitet antyder hon.

I ett tidigare inslag lyfter SR P4 Kristianstad hur man i regionens skolor arbetar ”för tolerans” och ”mot rasism och nazism”. Det är den påstådda situationen i Sverige idag som uppges vara skälet till initiativet. Det eleverna i högstadiet får lära sig om är dock andra världskriget och ett nynazistiskt motiverat mord på en asylsökare i Klippan som begicks för drygt 25 år sedan.