Två 15-åringar från Svedala i Skåne ska under knivhot ha blivit rånade, misshandlade och förnedrade i flera timmar. Gärningsmännen uppges vara två killar och en tjej. ”Riktigt hänsynslöst”, beskriver polisen det.

Händelsen ska ha börjat med när tre andra, två pojkar och en flicka, sökte kontakt med 15-åringarna inne på köpcentret Emporia, strax utanför Malmö.

I polisanmälan uppges pojkarna blivit knivhotade och förda till ett garage i området där de sen blev misshandlade. Båda 15-åringarna fick uppsöka vård efteråt.

Över tre timmar
Misshandeln uppges ha pågått på olika sätt i över tre timmar. Det hela avslutades med att de hotades att skjutas ihjäl om de larmade polis. De ska ha tvingats att räkna till 900 innan de fick lämna platsen efter att förövarna lämnat.

– Det de har utsatts för är väldigt förnedrande behandling. Vi som varit med länge tänkte ”vad fan är detta, detta finns ju inte”, säger Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen, till Sydsvenskan enligt Kvällsposten. ”Det är riktigt hänsynslöst”

Mer intresserade av att förnedra
Innan pojkarna lämnades tvingades de handla åt gärningsmännen på en Ica-butik på Lindeborg. Där ska de också ha tvingats ta ut pengar till förövarna varefter de togs med till en förskolegård där den förnedrande behandlingen fortsatte.

Rånet ska inte vara huvudsaken utan gärningspersonerna har verkat mer intresserade av själva förnedringen av 15-åringarna, enligt polisen.

– Detta är så utstuderat under lång tid. Så det är riktigt hänsynslöst. Man har sett dem som lätta offer att dominera under lång tid, plågat dem. Det är riktigt vidrigt, säger Mats Attin till Sydsvenskan.

En 15-åring anhållen
På onsdagsmorgonen hölls en pressträff där polisen meddelade att en 15-årig kille sitter anhållen misstänkt för grovt rån och olaga frihetsberövande. En 14-årig pojke misstänkt för att ha deltagit har också identifierats, men anhölls inte på grund av hans låga ålder.

Enligt polisens presstalesperson Nils Norling har förnedring i brotten setts allt mer på senare tid. Ett ökat antal personrån har skett just på Emporia där ungdomsgäng med utländsk härkomst varit gärningspersoner. Dessa har på grund av låg ålder inte kunnat lagföras.

Samhällsnytt har talat med Nils Norling som är presstalesperson på Malmöpolisen, som dock inte vill lämna ut några uppgifter om gärningspersonerna utöver deras åldrar.