mats-nordgren-feat

På den här adressen begick Nats Nordgren de sexuella övergreppen mot sina patienter.

Inrikes

Två års fängelse för läkare som våldtog patienter

Publicerad 6/2/2021
Annons

62-årige läkaren Mats Nordgren, bosatt i Malmö, döms av Helsingborgs tingsrätt till två års fängelse för sexuella övergrepp mot fem olika kvinnliga patienter. Brotten begicks på hans numera nedlagda praktik i Helsingborg.

Övergreppen begicks under pågående undersökningar och var i ett av fallen så grovt att det rubriceras som våldtäkt. Den kvinnan kontaktade polis direkt och stannade kvar på läkarmottagningen tills polisen anlände. Nordgren greps, anhölls och häktades med restriktioner.

Efter att händelsen, som inträffade den 18 januari i år, blev känd gav sig ytterligare fyra kvinnor till känna som utsatts för sexuella övergrepp av Nordgren. De hade tidigare inte vågat anmäla i rädsla för att inte bli trodda. Kvinnor som skulle kontrollera sin lungkapacitet blev i stället tagna på bröst, stjärt och blygdläppar.

LÄS MER: Specialistläkare i Helsingborg häktad för våldtäkt på jobbet

Får sänkt straff

Trots att tingsrätten anser det som en försvårande omständighet att Nordgren utnyttjat sin förtroendeställning som läkare gentemot patienter väljer man att mildra påföljden till två års fängelse fastän brotten egentligen har ett högre straffvärde.

Detta med hänvisning till att Nordgren tvingats stänga sin läkarpraktik – ”Öron-Näs-Halsspecialisten” på Nedre Långvinkelsgatan 21 i Helsingborg – och troligen kommer att förlora sin läkarlegitimation, något domstolen anser ska vägas in som en del av straffet.

Nordgren har nekat till brott och i förhör och under rättegång hävdat att alltsammans beror på missförstånd och att samtliga undersökningsmoment varit medicinskt motiverade. Domstolen anser dock att Nordgrens resonemang är ”underligt och tillrättalagt” medan kvinnornas berättelser framstår som trovärdiga.

Nordgren ska betala ett skadestånd på sammanlagt 190 000 kronor till de fem kvinnorna. Han ska sitta fortsatt häktad fram till det att straffet börjar avtjänas. Häktningstiden som sträcker sig från den 21 januari får han emellertid räkna av från straffet, liksom en tredjedel av den utdömda strafftiden enligt praxis.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons