Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge vägrade att acceptera hjälp utifrån med att operera cancerpatienter. Fallet utreds nu som ett brott.

– Förundersökning är inledd. Brottsrubriceringen är vållande till annans död, grovt brott. Nu kommer jag att titta på de handlingar som finns för att se hur vi ska gå vidare, säger kammaråklagare Jennie Nordin till Dagens nyheter.

Polisanmälan har upprättats på eget initiativ av Paul Beijnes, förundersökningsledare vid polisområde Stockholm Syd.

– Här finns starka misstankar om att brott har begåtts, säger han.

Fallet rör tre cancerpatienter som opererades för sent i somras varav två avlidit samt en 78-åring som nu får livsuppehållande behandling.

LÄS MER: Hätsk debatt mellan Jimmie Åkesson och socialministern

– Här kan man misstänka ett inslag av underlåtenhet, som också lagutrymmet stipulerar. Jag bedömer att det kan röra sig om grovt vållande till annans död, säger Paul Beijnes och fortsätter:

– Flera personer har inte fått den hjälp man har kunnat få trots att alla vet att man måste agera snabbt. Det finns ju också en tidsram för när patienterna ska ha sin operation och den är överskriden. Dessutom har patienter avlidit.

I maj hade sjukhuset vetskap om bemanningsproblem då en grupp operationssköterskor sagt upp sig. Sjukhusets dåvarande produktionsdirektör nekade i juni till att Karolinska hade problem med operationsköer sedan hälso- och sjukvårdsförvaltningen nåtts av sådana signaler och ringde för att erbjuda hjälp.

Veckan innan midsommar erbjöds man även hjälp från Danderyds sjukhus, men avböjde.