Två personer med utomvästlig invandrarbakgrund döms av Helsingborgs tingsrätt till sju års fängelse (fyra och ett halvt år efter straffrabatt) för den uppmärksammade gängkriminella bombattacken mot polishuset i Helsingborg i oktober 2017. En medåtalad, också han med utomvästlig invandrarbakgrund frias i brist på tillräckliga bevis. Han avtjänar dock ett flerårigt fängelsestraff för annan liknande brottslighet.

Samnytt har tidigare rapporterat utförligt om det gängkriminella sprängdådet mot Helsingborgs polisstation den 18 oktober 2017 där stora delar av byggnaden förstördes. Som tur var kom ingen människa till skada i den extremt kraftiga explosionen.

Att brottet flera år senare kunde lösas beror till stor del på vittnesmål från en gängkriminell avhoppare. Efter att ha utsatts för ett mordförsök i en intern gängkriminell konflikt där han skadades svårt kände han inte längre samma lojalitet med gänget och berättade vad han visste för polisen. Han har efter detta fått skyddad identitet.

Två döms, en frikänns i brist på bevis

Sleiman Issam El Ayoubi, född 1998-08-22 och med bakgrund i Libanon, döms för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till 7 års fängelse (4,5 år efter straffrabatt).

Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för bland annat flera vapenbrott, försök till rån och narkotikabrott.

Sami-Reda Lala, 1989-10-19 och med bakgrund i Algeriet, döms för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till 7 års fängelse (4,5 år efter straffrabatt).

Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för en lång rad grova brott och avtjänar för närvarande fängelsestraff för bland annat mordförsök. Vid brottet ska han ha försökt döda en man i staden. Offret träffades av fyra skott i höger ben och två i vänster ben från ett automatvapen.

Haris Begovic, född 1995-12-12 och med bakgrund i Bosnien, frias i brist på tillräckliga bevis från grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Han avtjänar för närvarande fängelsestraff för annan brottslighet med samma brottsrubriceringar. Han är tidigare även dömd för hot mot tjänsteman och narkotikabrott.

Samtliga har varit profiler inom det lokala kriminella gäng som kallas ”maffian på AD” (AD står för stadsdelen Adolfsberg). Alla tre har nekat till brott.

Åklagaren missnöjd – vill se strängare straff

Att en av de åtalade frikänns är något åklagaren i målet, Peter Ståhl, är missnöjd med, i synnerhet eftersom det tros vara den person som utlöste bomben och syns maskerad på övervakningsbilder.

Ståhl anser också att påföljderna för de andra två borde varit strängare. Han överväger därför att överklaga domen. Det är också sannolikt att de dömda överklagar tingsrättsdomen.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS ÄVEN: Invandrare häktade för bombdåd mot polisen