Under natten mot tisdagen exploderade två sprängladdningar i två olika flerfamiljshus i nordvästra Stockholm. Den andra explosionen skedde bara 14 minuter efter den första 500 meter bort. En person har förts till sjukhus.

Det var vid kl 2.33 larmet kom in till polisen. Förstörelsen beskrivs som stor. Den första explosionen skedde på Tönsbergsgatan i Husby, den andra på Sorögatan i Kista.

– Vissa verkar chockade, och vissa är upprörda och möter upp för att ta kontakt med oss, sa Magnus Kark yttre befäl vid räddningstjänsten i Stockholm till SVT Nyheter.

Vid 4-tiden bekräftade polisen att en skadad person förts till sjukhus och att man sökte vidare i lägenheterna efter fler potentiellt skadade. Personens skador beskrivs som lindriga. Ytterligare tio personer fick hjälp av sjukvården.

Explosionerna rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och utöver tekniker har även det nationella bombskyddet kallats in för att undersöka platserna.

Rasrisk

Vid 6-tiden evakuerades ett 50-tal personer i en av fastigheterna så att man skulle kunna kontrollera skadornas omfattning.

– En brandingenjör har bedömt att det inte går att vistas i de fyra lägenheter som drabbats värst, rasrisken är för stor, säger Henrik Ackelman, yttre befäl, till DN.

På morgonen meddelade polisen att man kollade av kameror och talade med vittnen för att få en bättre bild av händelseförloppet.

– Om det inte var för att döda så var det för att skrämmas, säger Henrik Ackelman till DN.