Två tonårspojkar, 15 och 16 år gamla, häktades i fredags på sannolika skäl misstänkta för bland annat förberedelse till mord. Det framgår av handlingar från Stockholms tingsrätt som Samnytt tagit del av.

Den yngre av pojkarna, 15-åringen, ”är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord 2022-05-10 bland annat på T-Centralen i Stockholm, Stockholms län och grovt vapenbrott 2022-05-10 T-Centralen, Stockholm, Stockholms län”, står att läsa i domstolens häktningsbeslut.

Den andre pojken, 16-åringen, är född ett halvår tidigare och ”är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord den 9 och 10 maj 2022 på flera platser i Stockholm, Stockholms län”, skriver domstolen.

Båda de häktade är födda 2006.

Greps med bomb

Fyra tonårspojkar frihetsberövades i tisdagskväll förra veckan på Centralstationen i Stockholm. Enligt medieuppgifter ska de bland annat ha haft en bomb med sig.

En av pojkarna släpptes ganska snart på fri fot igen då han är under 15 år. De övriga tre anhölls såsom misstänkta för förberedelse till mord.

I fredags beslutades om att häkta två av pojkarna, 15-åringen och 16-åringen. Enligt Stockholms tingsrätt förelåg synnerliga skäl för häktning.

LÄS OCKSÅ: Pojkar greps med bomb på centralstation – förberedde mord

Sverige och Thailand

15-åringen är enligt Skatteverkets folkbokföringsregister född i Thailand, men är sedan 2016 svensk medborgare. Hans mamma bor numera tillsammans med en svensk man i Kungsängen norr om Stockholm.

16-åringen är även han från Kungsängen och är född i Sverige, men har en pappa från Argentina och en mamma från Peru. 16-åringen har en problemfylld uppväxt med en numera avliden storebror som flera gånger dömts för brott.

Vare sig 15-åringen eller 16-åringen är kända för tidigare brottslighet.

Åklagaren har nu fram till 27 maj på sig att antingen väcka åtal eller begära de båda pojkarna omhäktade.

LÄS ÄVEN: En av bombmännen på Stockholms central är under 15 år