tortyr-trio
Inrikes

Två kvinnor och en man döms för tortyrliknande misshandel av kvinna

Publicerad 7/10/2019
Annons

På onsdagen föll dom i Västmanlands tingsrätt i ett mål gällande en uppmärksammad kidnappning och tortyrmisshandel mot en kvinna i Surahammar i februari. Två kvinnor och en man döms till fängelse.

Den kidnappande 29-åriga kvinnan hölls fången i tre dygn mellan den 16 och 18 februari och utsattes under den tiden för utstuderad och förnedrande misshandel. Förutom slag och sparkar fick kvinnan cigarretter fimpade i ansiktet och i munnen, slogs med olika tillhyggen, skars och höggs med husgeråd med mera.

Utstuderade dödshot uttalades också där man i detalj redogjorde för hur kvinnan skulle tas av daga. Efter tre dagar lyckades kvinnan ta sig ut ur lägenheten och söka skydd hos en vän varifrån hon kunde kontakta polisen.

Motivet till misshandeln är enligt utredningen att kvinnan pratat med polisen om andra brott som de tre begått och som hon även själv varit inblandad i. Detta skulle hon straffas för. Ett av brotten är en annan misshandel där en av de nu dömda kvinnorna ska ha utpressat och styrt en misshandel av sin tidigare pojkvän.

Trots att kvinnans skador är väl dokumenterade i rättsmedicinsk undersökning som styrker hennes berättelse och att brotten kan knytas till de åtalade med DNA har samtliga nekat till brott och hävdat att kvinna ljuger.

Mannen medger dock att han kan ha slagit ett skohorn i huvudet på målsäganden. I övrigt ska enligt honom och de två dömda kvinnorna alla fyra ha umgåtts som goda vänner i lägenheten de aktuella dagarna.

Nicolas Francisco Henryk Gustavsson Vargas, född 1993-10-22, döms till fängelse i 1 år och 6 månader för olaga frihetsberövande, misshandel och olaga hot. Han är tidigare dömd för en rad brott, bland annat stöld, butiksstöld, narkotikabrott, brott mot knivlagen och bilstöld.

Nadia Libertad Holmroos, född 1985-04-19, döms till fängelse i 2 år och 6 månader för grov misshandel, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång och olaga hot. Hon är tidigare dömd för ett stort antal brott, bland annat grov olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott, brott mot knivlagen, misshandel, olaga hot, butiksstöld, bedrägeri, urkundsförfalskning och vapenbrott.

Sofie Caroline Larsson, född 1981-07-21, döms till fängelse för grov misshandel, misshandel, olaga hot, olaga frihetsberövande och grovt olaga tvång. Hon är tidigare dömd för bland annat försök till butiksstöld.

Även den misshandlade kvinnan har varit åtalad för bland annat våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman.

Kammaråklagare Carl-Johan Norström säger i en kommentar till SVT att han är missnöjd med de låga påföljderna och att det lutar åt att han kommer att överklaga domen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons