Två misstänkta spioner greps tidigt under tisdagsmorgonen i en insats i Stockholmsområdet. I insatsen deltog personal från Säkerhetspolisen, Polismyndigheten och Försvarsmakten. De gripna har varit anhållna i sin frånvaro, och är ryska medborgare.

Det är klockan 06:01 på tisdagsmorgonen som polisens insatsstyrka slår till mot en adress i Stockholmsområdet. En man och en kvinna, ett gift par, grips efter att ha varit anhållna i sin frånvaro. Paret bor i en relativt nybyggd villa värderad till över tio miljoner kronor.

Säkerhetspolisen skriver i ett pressmeddelande att den ena personen misstänks för ”grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt”, medan den andra gripna misstänks för medhjälp till de brotten.

Från Ryssland

Enligt handlingar från rättsväsendet som Samnytt tagit del av är den gripne mannen 59 år gammal. Han är född i Moskva, i Ryssland, och kom till Sverige 1999. Han är svensk medborgare sedan 2012. Det är 59-åringen som är huvudmisstänkt i målet.

Den huvudmisstänktes fru är 58 år gammal och är även hon från Ryssland. Hon kom till Sverige tillsammans med sin man 1999 och är från Permregionen i Ryssland. Kvinnan blev svensk medborgare 2010.

Enligt Säkerhetspolisen hämtades ytterligare en person in för förhör i samband med morgonens insats, men det framgår inte vem den personen är.

Paret är folkbokfört tillsammans med en gemensam 28-årig son som är civilingenjör inom farkostteknik och som arbetat med att bygga drönare. Den gripna kvinnan har dessutom en ryskfödd dotter. Dottern arbetar idag med viktiga infrastrukturprojekt i Stockholmsområdet.

”Affärskontakter”

Såväl Säpo som Åklagarmyndigheten betonar att det nya ärendet inte är ”kopplat till något nu annat pågående ärende”.

Den grova olovliga underrättelsen mot Sverige som 59-åringen misstänks ha sysselsatt sig med har enligt åklagaren pågått från 1 juli 2014 till och med 22 november 2022. Den grova olovliga underrättelsen mot främmande makt har istället pågått tiden 1 januari 2013 till och med 22 november 2022.

Åklagaren skriver också att brottsligheten ”bland annat ägt rum inom Stockholms kommun genom möten med affärskontakter/ leverantörer. Kontakter med dessa har varit del av den påstådda brottsliga verksamheten.”