För några dagar sedan dök några affischer upp på bussar och tåg I staden Turin. De hade text helt på arabiska, utan någon italiensk översättning, och en bild på en kvinna iklädd slöja och med en man vid sin sida, båda leende.

Det är dags att ta del av det egyptiska muséets underverk: från och med idag går två personer in för samma biljettpris som en”.

Detta är den nya reklamkampanjen för Turins egyptiska museum, reserverad endast för besökare som talar arabiska. Reklamslogan säger: ”Tur för dig som talar arabiska”. Otur, å andra sidan, för den som talar italienska eftersom reklamkampanjen är riktad bara till ”nya italienare” som använder Koranens språk.

Detta är ett enskilt initiativ, det finns för närvarande inte några motsvarande exempel i Europa. Det handlar inte om kommersiell reklam eftersom, som museets intendent förklarade: ”Projektet har en kulturell målsättning, dvs en ny form av social integration i en stad som fått den lyckliga möjligheten att ta hand om en mycket viktig samling och inte får glömma landet som föremålen kom ifrån”. Målet är att nå de fler än 33 tusen arabiska invånarna i provinsen Turin, av vilka drygt 24 tusen bor i staden Turin.

Omfattande kritik mot initiativet kommer från högerpolitiskt håll i Italien.

Giorgia Meloni, som är partiledare för Fratelli d’Italia, skriver på sin Facebook-sida: ”Tokig reklam för Turins egyptiska museum: du betalar för en biljett och får två, men bara om du har ett arabiskt ID-kort. Låt oss komma ihåg att Turins egyptiska museum har finansierats med pengar från italienarna. Vi vill att denna avvikelse upphör omedelbart”.

Hon lade också till: ”Det egyptiska muséets ledning uppger att de skriver på arabiska därför att de vill kommunicera med ’de nya italienarna som vi måste se till’. Som vi ser det bör ’de nya italienarna’ känna till det italienska språket och inte behöva få reklamkampanjbudskap på arabiska. Vi förstår inte heller varför ”de nya italienarna” med arabiskt medborgarskap ska betala halva priset medan gamla italienare måste betala fullt pris. Detta är de egyptiska mysterierna inom den vänstervridna museiadministrationen”.

Matteo Salvini, som är partiledare för Lega Nord, är av samma uppfattning och slog fast: ”Detta är ren rasism mot italienare, det är helt galet!”.

På den italienska högerkanten anser man också att egyptiska muséets kampanj – vid sidan av att diskriminera italienare och alla andra i den icke -arabiska världen – också är en förolämpning mot kvinnor. Detta eftersom inte alla arabiska kvinnor täcker sig med slöja eller vill göra det.

Källor: www.ilgiornale.it, www.lastampa.it, www.torinoggi.it