På måndagen verkställde den iranska regimen dödsdomen mot två män som anklagats för att ha förolämpat religiösa figurer inom islam och bränt koranen tre år efter att de greps.

Yusef Mehrdad och Seyyed Sadrollah Fazeli Zare hade anklagats för att ha hanterat dussintals sociala mediekanaler och grupper som ”främjar ateism och förolämpar religiösa heligheter”, och framför allt en Telegram-kanal med namnet ”Kritik av vidskepelse och religion”.

LÄS ÄVEN: Varannan svensk vill överge yttrandefriheten

De två greps i maj 2020 och dömdes till döden i april året därpå. Under den senaste veckan har de suttit i isolering som förberedelse för deras avrättning.

Enligt det iranska rättsväsendet utfärdades domen efter ”omfattande teknisk och rättslig forskning”, och man tillade att Mehrdad och Zare påstås ha erkänt att de begått de förolämpande handlingar de anklagades för.

Avrättningar på löpande band

Iran har en av de högsta avrättningsfrekvenserna i världen. En rapport från Oslo-baserade Iran Human Rights (IHR) och franska Together Against Death Penalty (ECPM) i april sa att Teheran hade avrättat minst 582 personer 2022, en ökning med 75 procent jämfört med föregående år.

Bara under januari och februari i år avrättades åtminstone 94 personer.

LÄS ÄVEN: Diskussion i WhatsApp ledde till dödsstraff för blasfemi