En 18-årig elev beväpnad med yxa och kniv gick på måndagen till attack mot två kvinnor i 50-årsåldern på Malmö latinskola. Sent på måndagskvällen uppgav polisen att offren har dött av sina skador efter dådet.

Polis och flera ambulanser larmades till Malmö latinskola i centrala Malmö vid femtiden på måndagseftermiddagen med anledning av någon form av grovt brott på skolan.

– Vi är på plats med en väldigt stor resurs. Vi har säkrat de stora byggnaderna. Vi håller nu på att gå in i de mindre byggnaderna och biutrymmen och säkrar dem. Det är fortfarande folk kvar inne i byggnaderna som vi ska ta ut genom vår försorg, säger polisens presstalesman Patrik Fors till Samnytt.

Arbetet med att säkra skolan genomförs av polisens insatsstyrka.

– De är Region Syds insatsstyrka som är på plats, berättar Fors.

Polisen bedömer emellertid att de har ”kontroll på situationen”.

Två skadade – en gripen

Två personer är skadade och har förts med ambulans till sjukhus. Det förekommer uppgifter om såväl skottlossning på skolan som att det ska röra sig om ett knivdåd. Patrik Fors vill däremot inte säga något om de skadade är skottskadade, knivskadade eller har någon annan form av skador.

– Jag går inte in på några sådana detaljer i nuläget, säger han.

En person är gripen. Polisen är förtegen om vem den gripne är och vill vare sig avslöja dennes ålder eller kön, eller berätta om det är en elev på skolan.

Det är oklart vad brottsrubriceringen kommer att bli.

”Dödligt våld”

Fredrik Hemmensjö, rektor för Malmö latinskola, befann sig i Göteborg när han nåddes av nyheten om skoldådet.

– Det här är fullkomligt fruktansvärt. Jag vet bara om att det pågår dödligt våld på skolan. Jag önskar att jag visste mer, säger han till Aftonbladet.

Attackerade med yxa och kniv

Senare på måndagskvällen framkom det att gärningsmannen är en 18-årig elev på skolan. Han har med yxa och kniv gått till attack mot två kvinnor i 50-årsåldern som arbetar på skolan. Strax efter klockan 23 bekräftade polisen att kvinnorna avlidit av sina skador.

Enligt Aftonbladet har gärningsmannen själv ringt 112 efter dådet.

– Jag sitter på tredje våningen och jag har lagt ifrån mig vapnen och jag har mördat två personer, ska han ha sagt.