I förra veckan dömdes en 30-årig dansk tvåbarnsmamma till två års fängelse för sitt uttalande under en demonstration i januari mot pandemirestriktionerna i landet.

Det var den 9 januari som 30-åriga Nanna Skov Høpfner deltog i den första ”Men in Black”-demonstrationen. Frasen som ansågs så allvarlig att den gick till domstol löd: ”Vi krossar staden på ett icke-våldsamt sätt”.

Domen grundas enligt domstolen i Köpenhamn på ”en samlad bedömning” av kvinnans påstådda medverkan till grovt störande av allmän ordning samt utövande av våld mot de närvarande poliserna, som ska ha befarat en situation liknande den i Washington och kongressen tre dagar tidigare.

Fördubblat straff

Straffet blev fördubblat mot vad det vanligtvis skulle ha rört sig om då det kopplades till pandemin. Åklagare Henrik Uhl Pedersen yrkade på ett straff på mellan två och ett halvt och tre års fängelse.

– Det största justitiemordet i Danmarks historia, kommenterar aktivisten Rikke Louise Andersen efter domen.

– Det här är den största skandalen någonsin. Det är vanvettigt det vi har sett ske i dag.

I grund och botten är det yttrandefrihet det handlar om och fängelsedomen kunde ha drabbat vem som helst, menar Andersen.

Förutom att en Facebookgrupp startats som stöd till kvinnan har man även anordnat en namninsamling. På måndagen meddelar Høpfners advokat Erbil Kaya att domen överklagas.