scottow-hayden-johnson

Kate Scottow, Stephanie Hayden, Boris Johnson

Utrikes

Tvåbarnsmor som kallade transkvinna för man ställs inför rätta

Publicerad 9/7/2019
Annons

Tre poliser tog sig in och arresterade Kate Scottow, 38, i sitt hem i Hitchin, England, medan hennes då tioåriga dotter och 20 månader gamla son såg på. Mamman fördes till en polisstation där hon sedan hölls i en cell i nära sju timmar innan hon slutligen förhördes. Det begångna brottet – att Kate använt fel könspronomen i sociala medier. Nu ställs hon inför rätta.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur Kate Scottow arresterades efter att vid ett antal tillfällen på Twitter ha tilltalat en transperson med dennes biologiska könstillhörighet (man) i stället för den könsidentitet (kvinna) som personen ifråga identifierar sig med. Enligt polisen är den anklagade ett så kallat internettroll.

LÄS MER: Brittisk kvinna skrev ’fel’ kön på transperson – arresterades och fängslades

Nu ställs Scottow inför domstol, anklagad för ihärdig elak ryktesspridning via sociala medier om transförespråkaren Stephanie Hayden.

Det var under en debatt om könsidentitet som Scottow sägs ha använt ett alias i syfte att ”trakassera, förtala och publicera nedsättande och förtalande tweets” om Hayden.

Enligt den brittiska åklagarmyndigheten anklagas Scottow för att ”ihärdigt” skrivit meddelanden som syftat till att orsaka ”irritation, besvär eller onödigt ångest” för en annan person mellan september 2018 och maj 2019.

Redan efter arresteringen utfärdade domare Jason Coppel ett förbud för Scottow från att publicera information om Hayden på sociala medier som ”hänvisar till denne som man” eller kopplar henne till sin ”tidigare manliga identitet”.

När Kate Scottow greps i december, förra året, kritiserade nuvarande premiärminister Boris Johnson tilltaget som ett ”missbruk av polisens resurser och manskap” i skenet av att fallet prioriterats samtidigt som våldsbrotten ökar kraftigt i Storbritannien.

I en kolumn i The Telegraph skrev Johnson, som vid tillfället ännu inte var premiärminister: ”Är detta verkligen rätt sätt att bekämpa brott? Är detta vad våra modiga poliser tagit anställning för att göra? Menar ni verkligen att detta är en förnuftig prioritering när gatuvåldet verkar vara bortom all kontroll?”.

Att skicka tre poliser för att hantera ärendet och dessutom frihetsberöva Scottow i sju timmar är ett ”missbruk av manskap” i en tid då våldsbrott ökar, menade Johnson.

En talesman för åklagarmyndigheten meddelar att anklagelsen mot Scottow godkändes den 21 augusti ”efter granskning av bevis från Hertfordshire Police, rörande inlägg i sociala medier”. Kate Scottow är kallad till domstol den 18 september.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1178”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons