Den nya ägaren av sociala medieplattformen Twitter, techmiljardären Elon Musk, har låtit Substack-journalisten Matt Taibbi granska hur plattformen implementerat censur under det tidigare ägarskapet. Detta efter att ha utlovat att återinföra yttrandefrihet på Twitter.

Under natten mot lördagen, svensk tid, publicerades en lång tråd på Twitter av den amerikanske journalisten Matt Taibbi. Tråden kallas ”The Twitter Files” och i den framgår en rad oegentligheter.

Elon Musk har låtit Taibbi granska interna dokument som visar hur Twitter såg till att personer med högeråsikter, och personer som försökt avslöja stora skandaler om exempelvis Joe Biden och hans son Hunter, censurerades och i många fall även blev av med sina konton.

De första digitala verktygen för att kontrollera vad som skrev var designade för att bekämpa spam och ekonomiska bedragare. Men över tid började Twitters personal upptäcka fler och politiskt motiverade användningsområden för dessa verktyg.

Utomstående började kräva censur – först ibland, sedan oftare, och slutligen 2020 på rutin. I läckta mejl mellan olika operativa chefer på Twitter framgår att Joe Biden-teamet under presidentvalrörelsen hade direktlinjer till Twitterchefer och via dem kunde kräva blockering av specifika tweets och personer som var skadliga för Bidens valkampanj.

Tystade ner stort avslöjande om Joe Bidens son

Politiska partier kunde se till att olika kändisar – och även okända profiler som yttrade sig på sätt som det aktuella partiet ogillar – särgranskades eller till och med raderades och bannlystes från plattformen som fungerar som ett digitalt torg världen över.

Hur mycket makt de olika partierna hade berodde på om de hade kontakter på plattformen, och eftersom de flesta som arbetat på Twitter varit vänsterorienterade har Demokraterna haft en tydlig fördel.

Det framgår även att Twitter vidtog åtgärder utöver det vanliga för att blockera tweets relaterade till avslöjandet om innehållet i Joe Bidens skandalomsusade son Hunter Bidens bärbara dator – av Donald Trump kallad ”laptopen från helvetet” – som bekräftade kontroversiella kopplingar mellan Joe Biden och kinesiska och ukrainska affärsmän, Hunter Bidens frekventa användande av droger och umgänge med prostituerade samt diverse indikationer på korruption.

Mörkläggningen av nyheterna om Hunter Biden hävdas ha ändrat valutgången i presidentvalet 2020 till Joe Bidens favör.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Hunter Bidens laptop mörkades – hade ändrat valutgången

Detaljer kring censurskandalen återfinns i Matt Taibbis Twittertråd – och Elon Musk har i en delning av tråden utlovat en del två i avslöjandet om Twitters tidigare censurstrategier som ska publiceras i morgon söndag.

LÄS ÄVEN: ”Laptopen från helvetet” – Hunter Bidens hemligheter
LÄS ÄVEN: Uppgifter: Barnpornografi på Hunter Bidens dator