Uppgifter som tidigare gjort gällande att Twitter har möjlighet att begränsa vissa kontons räckvidd genom en så kallad Shadow Ban har avvisats av plattformen. Men i samband med att Twitter under natten utsattes för ett omfattande intrång släpptes samtidigt skärmdumpar på vad som påstås är plattformens personals kontrollpanel där speciella knappar finns för att göra just detta.

Hackningen började med att ett stort antal större konton togs över och skickade ut tweets med uppmaningar om att skicka bitcoins till en speciell adress.

Sedan postades även skärmdumpar som väckt stor uppmärksamhet. Att plattformen sedan börjat ta bort dem menar vissa talar för att de är äkta.

Det påpekas nu att då Twitters grundare Jack Dorsey 2018 vittnade inför kongressen påstod man att plattformen inte svartlistar individer grundat på politisk ideologi.

Shadow Banning kan innebära att ett kontos räckvidd begränsas genom att dess poster inte dyker upp i andras flöden eller listor samt sökresultat. Twitter tycks även kunna begränsa vilka ämnen och vilka personer som kan undantas från att trenda.

LÄS ÄVEN: ’Shadow Banning’ – så censurerar och tystar Twitter konservativa röster

Twitters censur av konservativa och oliktänkande är något den amerikanske presidenten Donald Trump tagit upp ett flertal gånger och själv drabbats av.

LÄS ÄVEN: Efter Twitter-censur: Trump slår tillbaka mot sociala medier

Efter att Twitter nu avslöjats med lögnen påstår man att man alltid varit öppna med begränsningarna och i efterhand smugit in detta i användarvillkoren.