Techmiljardären Elon Musk har dragit tillbaka sitt bud på 44 miljarder dollar för att köpa Twitter. Enligt Musk sker det på grund av att Twitter inte levt upp till avtalet, bland annat genom att inte ge svar på huruvida fem procent av plattformens användare utgörs av fejkkonton. Nu hotar Twitter med stämning.

Elon Musk är inte nöjd med informationsflödet från Twitter inför hans uppköp av företaget och har valt att blåsa av köpet. Främst handlar det om hur många av plattformens användare som faktiskt existerar i verkligheten. Twitters vd, Parag Agrawal, har tidigare hävdat att företaget dagligen spärrar över en halv miljon fejkkonton. Musk vill dock veta hur stor del som ändå finns kvar.

”Twitter har vägrat eller misslyckats med att lämna ut den informationen”, står i brevet som Musks advokater skickat till Twitters juridiska avdelning. Twitter beskylls även för att ha lämnat ofullständig och i vissa fall oanvändbar information till Musk. Som svar hotar nu Twitter att stämma honom för att tvinga igenom köpet, skriver The Guardian.

”Twitters styrelse är fast besluten att slutföra transaktionen till det pris och de villkor som överenskommits med herr Musk och planerar att vidta rättsliga åtgärder för att genomdriva fusionsavtalet”, skriver Bret Taylor, ordförande i Twitters styrelse.

LÄS ÄVEN: ”Politiskt korrekt sinnesvirus” – Musk häcklar Netflix

Riskerar en miljard dollar

Enligt det 95-sidiga förvärvsavtalet riskerar nu Musk att tvingas betala en miljard dollar för att avbryta köpet. För att komma undan måste han i domstol bevisa att Twitter brutit mot avtalet.

I april anmäldes Musk till en domstol i New York, där han anklagades för att ha hemlighållit sitt köp av aktier i Twitter för att hålla kursen nere. Under två månaders tid köpte Musk nästan dagligen allt fler aktier i bolaget.

Regelverket gör gällande att investerare ska anmäla när deras innehav i ett bolag överskrider fem procent. Musk väntade dock tills dess att han köpt upp nio procent. När hans aktieinnehav offentliggjordes rasade aktiens kurs med 27 procent, skriver Aftonbladet. Detta till trots godkände Twitters styrelse senare ett köpbud från Musk om 44 miljarder dollar för hela företaget.

I mitten av maj pausade Musk sitt köpbud för att utreda antalet fejkkonton på plattformen. Strax därpå försökte han pruta ner priset. Sedan dess har det spekulerats om huruvida köpet verkligen kommer att bli av.