Twitter lade för första gången i tisdags en varningstext på en av Donald Trumps tweets där de varnar läsare med att säga att ”faktagranskare” hävdar att det ”inte finns några bevis” för att poströstning ökar risken för fusk. Detta trots att en rapport från 2005 varnar för just detta. Inom minuter anklagade Trump Twitter för att lägga sig i det amerikanska valet.

I natt svensk tid gick Trump till attack mot Twitter, på Twitter:

Sedan lade han till att plattformen hindrar yttrandefriheten och att han som president inte kommer tillåta det hända.

Varningstexten från Twitter lades på även om en talesperson för Twitter erkände för Fox News att Trumps tweet inte hade brutit mot någon av plattformens regler och även om flera experter sagt att poströstning är en inbjudan till omfattande fusk.

”Frånvarande röster är den största källan till potentiellt röstfusk”, sa en rapport från 2005 skriven av ”Kommissionen för Federal Valreform” (”Commission on Federal Election Reform”), ledd av före detta president president Jimmy Carter och utrikesminister James Baker.

Varningstexten från Twitter fick flera konservativa att fördöma Twitter för vad de menar är uppenbar vänsterbias. För två månader sedan flaggade Twitter en video som laddats upp av Trumps kampanj som ”manipulerad media” medan de samtidigt vägrade att göra samma sak med en liknande video från Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

LÄS ÄVEN: Twitter la varningstext på inlägg som var kritiskt mot vindkraft

– Vi har alltid vetat att Silicon Valley skulle ta till alla medel för att obstruera och hindra president Trump att få ut sitt budskap till väljarna, sa Trump 2020 kampanjchef Brad Parscale i ett uttalande.

– Att ingå partnerskap med partisk falsk nyhetsmedias ”faktagranskare” är bara en rökridå Twitter använder för att låta deras uppenbara politiska taktiker få falsk kredibilitet, fortsatte Parscale. Det finns många anledningar till varför Trump-kampanjen drog tillbaka all sin annonsering från Twitter för flera månader sedan och deras tydliga politiska partiskhet är en av dem.

Dan Bongino, som arbetar för Fox News, noterade även att den liberala tidningen New York Times år 2012 skrev om just riskerna med röstfusk vid poströstning:

Wall Street Journals James Taranto noterade att Twitter inte hade faktakollat Trumps anklagelse och att plattformen otillbörligt lägger sig i valet och skrev: ”Hmm, ingen faktagranskning så jag antar att det måste vara sant!”.

LÄS ÄVEN: Trump kallade till sig Twitters vd – tog upp plattformens partiskhet mot konservativa

Logan Hall noterar att liknande inte görs mot kineserna:

Inom några timmar hade Twitter ändrat varningstexten ”Få fakta om poströstning”. När man klickar där kommer man till följande text:

I tisdags gjorde president Trump en rad påståenden om potentiellt röstfusk efter att Kalifornierns guvernör Gavin Newsom offentliggjorde att de ska expendera poströstning i Kalifornien på grund av Covid-19-pandemin. Dessa påståenden har ingen grund enligt CNN, Washington Post och andra. Experter säger att poströstning väldigt sällan kan kopplas till röstfusk.

Twitter svarade på på Fox News frågor om de tagit hänsyn till Washington Posts eller CNN:s politiska ställningstagande eller varför det Twitters varningstext säger är motsägelsefullt då texten dels uppger att inga bevis finns samtidigt som de säger att det finns, om än ”sällan”.

LÄS ÄVEN: Så ska Twitter rensa bort ’falska nyheter’

authorimage