De stora plattformarna Facebook, Twitter och Google med dess dotterbolag YouTube har sedan en tid tillbaka anklagats för att tysta konservativa och alternativa röster samt inskränka yttrandefriheten. I samband med den pågående pandemin skärper Twitter och YouTube sina regler för att säkerställa att endast vad man menar är korrekt information når ut.

I en uppdatering av sina riktlinjer på onsdagen tar Twitter upp ”overifierade påståenden” som kan ”hetsa” människor att agera, leda till förstörelse eller skada av kritisk 5G-infrastruktur eller orsaka utbredd panik, social oro alternativt storskalig oordning.

Som exempel på detta tar man påståenden som att ”nationalgardet har precis meddelat att inga mer matleveranser kommer att ske under två månader – spring till mataffären så fort som möjligt och köp allt” och ”5G orsakar corona – gå och förstör mobilmasterna i ditt grannskap”.

LÄS ÄVEN: EU-parlamentet vill stoppa ’desinformation och hatpropaganda om coronaviruset’

Även hos YouTube har man uppdaterat sina riktlinjer för att sålla ut allt annat än information från berörda myndigheter på ämnet.

I en intervju på CNN berättar YouTubes vd Susan Wojcicki närmare om hur företaget agerar och hur man tar bort ”problematiskt” innehåll och allt som går emot Världshälsoorganisationens, WHO:s, rekommendationer.

Under varje video som på något sätt handlar om pandemin har YouTube sedan några veckor tillbaka satt in en påtvingad länk till Folkhälsomyndigheten för plattformens svenska användare.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar kritik av Vietnams kommunistiska regering