Under torsdagen och fredagen har det på sociala medier uppmärksammats att den amerikanske presidenten Donald Trump kommer upp som första resultat under fliken Personer då man på Twitter söker på ordet ”racist”. Enligt Twitter är det inget man gjort avsiktligt själva.

Trumps fejd med sociala medier och Twitter i synnerhet eskalerade nyligen då plattformen gick in och ”faktagranskade” en tweet och dolde ytterligare en av presidentens utspel. Detta fick Trump att skriva under en så kallad Executive Order samt utlova lagstiftning för att säkerställa att yttrandefriheten även gäller konservativa röster.

Nyligen beslutade även Snapchat att censurera Trump.

LÄS ÄVEN: Snapchat censurerar Donald Trump: ”Uppviglar till rasistiskt våld”

Analytiker som AFP talat med menar att det kan vara Trumps belackare, som ständigt kallar honom rasist, som orsakat sökresultatet. Man misstänker även att det kan vara en koordinerad ansträngning för att få till just detta resultat. Men även supportrars användning av ordet kan bidra.

På Twitter erbjuder man ingen förklaring annat än att dess algoritmer kan återspegla det som händer på plattformen.

2007 lyckades man att få sökningar på Google på dåvarande president George W. Bush kopplas till termen ”miserable failure” (eländigt misslyckande) tills det rättades till.