I en artikel i den tyska tidningen Bild beskrivs situationen i Sverige som mardrömslik och bortom kontroll med skjutningar som avlöser varandra.

”Det före detta nordiska föregångslandet har sedan 2005 förvandlats till en riktig mardröm”, skriver Bild och konstaterar samtidigt att Sverige blivit det farligaste landet i Europa – det enda där antalet mord går upp.

LÄS ÄVEN: Näringslivet varnar för förändrad Sverigebild

Man nämner mordet på Einár och kopplar det till den skrämmande statistiken där Sverige ligger långt över EU-genomsnittet för offer för dödligt våld – tolv respektive åtta personer per miljon invånare. När det gäller offer för skjutvapen är skillnaden än större – 1,6 personer per miljon invånare i EU dör av skottskador, i Sverige ligger motsvarande siffra på fyra.

20-29-åringar

En ännu mer dramatisk skillnad framgår då man tittar på åldersgruppen 20-29-åringar. Medan EU-genomsnittet ligger på mellan noll och fyra skjutvapenoffer per miljon invånare, ligger det i Sverige på 18.

Vidare konstaterar man att de flesta skjutningarna och bombningarna i Sverige orsakas av gängvåld där droghandel är en nyckelfaktor. 

LÄS ÄVEN: Sverigebilden: ’Ett land som begår självmord’

”Det är uppenbart att det inte kan fortsätta så här. Allt fler svenskar är rädda för sina liv eftersom oskyldiga förbipasserande allt oftare faller offer för krigande gäng”, konkluderar Bild.